RT Marketing Begrippen
Image default
Aanbiedingen

Kunnen honden cake eten?

Kunnen honden cake eten?

We houden er allemaal van om onze honden te verwennen. Soms willen we ze een extra speciale traktatie geven! Voor mensen is niets specialer dan een plakje cake. Maar hoe zit het met onze hondenvrienden? Kunnen honden cake eten? Ja! Honden kunnen cake eten! In de meest algemene termen, honden zijn a-okay om een beetje cake te eten. Het is echter niet erg goed voor ze. Net als wij horen honden zich niet vol te vreten met suikers en vetten. Daarom moet je cake alleen serveren bij zeer speciale gelegenheden en in zeer kleine hoeveelheden. Hoe kleiner de hond, hoe kleiner de portiegrootte moet zijn.

Hoewel de meeste cake absoluut veilig is voor honden om te eten, is het de moeite waard om enkele bijzonderheden te weten. Zoals met de meeste dingen, zijn er heel wat nuances als het gaat om het voeren van een stukje taart aan je hond. Sommige gebakjes zijn ongewijzigd prima, terwijl andere moeten worden herwerkt of helemaal geschrapt. Voor de beste resultaten en een ervaring die even veilig is voor uw hond als bevredigend, raden we u aan om vetarme en suikerarme cakes te maken.

Volledig te vermijden ingrediënten

Er zijn veel ingrediënten die wij, mensen, lekker vinden. Helaas zijn niet al deze toevoegingen goed voor onze hondachtige metgezellen. Als je een honden taart aan het maken bent, zijn er een aantal dingen die gewoon niet moeten worden toegevoegd.

Chocolade & Cafeïne

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar je moet je hond nooit chocolade voeren. Hoe lekker wij chocolade ook vinden, zelfs een klein hapje kan dodelijk zijn voor honden. Zowel chocolade als cafeïne bevatten een stof genaamd theobromine, die honden moeilijk kunnen verteren. Als een hond dus te veel chocolade binnenkrijgt, hoopt de theobromine zich op in zijn nieren. De gevolgen variëren van nierbeschadiging tot toevallen en de dood.

Druiven & Rozijnen

Een ander populair maar giftig ingrediënt in veel menselijke cakes is de nederige druif. Zelfs in zijn gedroogde vorm als rozijn vormt deze kleine vrucht een enorm risico voor uw pup. Zelfs een paar rozijnen kunnen nierfalen veroorzaken bij honden, en hele druiven vormen een potentieel verstikkingsrisico.

De Amerikaanse Kennel Club merkt op dat de exacte reden voor deze giftigheid onbekend is. Het inslikken van druiven of rozijnen is echter een medisch noodgeval, zelfs bij grote honden.

Macadamia Noten

Noten zijn voor honden vaak een geval apart. Sommige noten zijn prima, maar andere zijn absoluut verboden. Een van deze verboden hapjes is de macadamianoot, die symptomen als trillen, verwarring en zwakte kan veroorzaken.

De langetermijnresultaten van macadamianoten zijn net zo zorgwekkend als de eerste symptomen. Vanwege hun extreem hoge vetgehalte kunnen macadamianoten terugkomen om je hond te achtervolgen door het veroorzaken van pancreatitis.

Nootmuskaat

Nootmuskaat is, net als xylitol en chocolade, zeer giftig voor honden. Dit geliefde bakkruid bevat een stof die bekend staat als Myristicine, wat tot de dood kan leiden. Symptomen van inname zijn braken, diarree en uitdroging.

Xylitol

Een populaire zoetstof, xylitol is te vinden in een verscheidenheid van kant-en-klare ingrediënten. Zelfs kleine hoeveelheden van deze chemische stof kunnen dodelijk zijn. Wees waakzaam wanneer u bakbenodigdheden voor uw honden haalt, want xylitol blijft ook na het bakken aanwezig. Veel voorkomende dragers van xylitol zijn onder andere:

  • Kunstmatig gezoete of “suikervrije” versies van producten
  • Sommige kunstmatige chocolades
  • Sommige merken pindakaas
  • Siropen
  • Sommige puddingmixen

Omdat xylitol niet als kunstmatige zoetstof wordt geclassificeerd, kan het ook worden aangetroffen in voedingsmiddelen die als natuurlijk worden aangemerkt. Wees extra voorzichtig bij het kiezen van producten met het label “nieuw” of “met minder vet/suiker”, want deze hebben de meeste kans om xylitol te bevatten.

Ingrediënten om met mate te voeren

Naast voedingsmiddelen die nooit veilig zijn voor honden, zijn er ook ingrediënten die problemen kunnen veroorzaken. Deze toevoegingen aan je cake zullen zelden fataal zijn, en veel van hen zijn niet giftig, maar ze staan er wel om bekend spijsverteringsproblemen te veroorzaken. Als je er dus zeker van wilt zijn dat de taart van je pup geen buikpijn veroorzaakt, kun je overwegen om deze ingrediënten te vervangen of te vermijden.

Melk en zuivelproducten

Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kunnen melk en zuivelproducten uw geliefde honden buikpijn bezorgen! Zeer, zeer weinig honden zullen sterven van de inname van melk, maar een groot aantal zal last krijgen van indigestie achteraf. Net als mensen kunnen honden lactose-intolerant zijn, en studies suggereren dat veel pups dat zijn.

Als u uw hond iets te eten geeft waar lactose in zit, blijf dan goed opletten. Let op tekenen van maagklachten, zoals diarree, misselijkheid en een luider dan normaal gerommel in de buik. Als deze symptomen optreden, stop dan onmiddellijk met het geven van traktaties op basis van zuivel aan uw pup. Er zijn genoeg veilige, lactosevrije alternatieven.

Gluten

Meel is voor de meeste honden een prima en veilig ingrediënt, maar net als mensen zijn er sommige honden met een glutengevoeligheid. Als dit het geval is, maak je dan geen zorgen! Uw hond kan nog steeds genieten van een heerlijke cake! Haver, rijst, gerst en glutenvrij meel zijn in overvloed verkrijgbaar in de supermarkt.

Wilt u meer weten? Ga naar De Dierenvriendin!