RT Marketing Begrippen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is beter: een whiteboard animatie video of conventionele video?

Wat is beter: een whiteboard animatie video of conventionele video?

(Online) marketing draait om het maken van keuzes. Elke keer moet je kiezen wat de juiste manier van communiceren is. Maar wat je communicatiestrategie ook is, video is eigenlijk onontbeerlijk.

Maar er zijn veel verschillende soorten van video content aanbieders die je bij je online marketing kunt gebruiken. Een keuze waar marketeers vaak voor komen te staan is die tussen conventionele video en whiteboard animatie video’s.  Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Met dit artikel willen we je helpen om een goede keuze te maken.

Laten we eerst eens omschrijven wat een whiteboard animatie is. Een whiteboard animatie video is een (korte) animatie video waarin een animatie wordt getekend terwijl een stem een verhaal vertelt. Op het moment dat de voice-over spreekt over een boom, zie je ondertussen hoe een hand een boom tekent. Hierdoor komt het woord “boom” (en alle associaties die daarmee samengaan) tegelijkertijd binnen via het oog en via de oren. Dit vergroot de begrijpelijkheid van de animatie video.

Voordelen van whiteboard animatie video’s

–          Whiteboard animaties kunnen zo worden gemaakt dat de alle soorten informatie op een leuke en boeiende manier worden overgebracht.

–          Whiteboard animaties zijn makkelijk te onthouden. Ze zijn relatief eenvoudig om naar te kijken. Het enige wat je ziet is een whiteboard waarop illustraties verschijnen die het verhaal ondersteunen. Geen afleidingen, geen beelden die niets met de boodschap van doen hebben.

–          Whiteboard animaties hebben altijd een duidelijke en specifieke call-to-action. Een geïnteresseerde kijker weet dus precies wat de vervolgstap is. Dit verhoogt de conversie van je animatie.

–          Whiteboard animaties zijn erg kosten effectief en hoeven niet elke keer te worden geupdate wanneer (bijvoorbeeld) de verpakking van het product wordt aangepast.

Nadelen van whiteboard animatie video’s

–          Met whiteboard animatie video’s kun je geen personages introduceren die met elkaar spreken over interacteren

–          Whiteboard animaties zijn vaak een dimensionaal en suggereren vooral beweging.

 

Voordelen van conventionele video

–          Met conventionele video kun je heel gedetaileerde shots van je product gebruiken. Dit is belangrijk wanneer het belangrijk is dat de gebruiker het product heel goed kan bekijken.

–          Met normale video kun je personages met elkaar laten spreken.

Nadelen van conventionele video

–          Conventionele video is vaak nogal specifiek. Abstracte concepten zijn lastig te filmen. Dat maakt het lastig om overkoepelende voordelen van een product of dienst te visualiseren.

–          Een conventionele video die is gemaakt door een niet-professioneel videobedrijf kan je organisatie amateuristisch doen overkomen

–          In een conventionele video kunnen stimuli zitten die  de kijker afleiden van de boodschap. Hierdoor kan het gebeuren dat de kijker zich niet kan verbinden met het personage.

Of je kiest voor conventionele video of voor een whiteboard animatie is afhankelijk van het doel en de context van de video. Zoek uit wat voor jouw doel het beste geschikt is. Overigens zijn er ook vormen van animatie video die de voordelen van whiteboard animaties combineren met de voordelen van conventionele video. Ben je hier nieuwsgierig naar? Neem dan eens contact op met Donker Media, het animatiebureau uit Eindhoven.