RT Marketing Begrippen
Image default
Onderwijs

Dagproject, je hele school wordt een kunstenfestival

Activiteiten op school, ga eens voor kunst en cultuur

Je organiseert regelmatig activiteiten voor school, bijvoorbeeld sportevenementen of een daguitstap naar de gekende plekken? Misschien koppel je er wel een taak of huiswerk aan. Maar heb je ook al aan activiteiten voor school gedacht die te maken hebben met kunst en cultuur? Denk bijvoorbeeld aan een leuke namiddag vol met workshops: zelf muziek maken of zelf een filmscenario schrijven bijvoorbeeld. Dagproject op basisschool gaat nog een stap verder, je besteedt een hele dag aan kunst en cultuur. Het intens zelf aan de slag mogen gaan is wat kinderen heel graag doen. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid. Wat wordt het voor jouw school?

Een hele dag vol kunst en cultuur, heerlijk!

Voor leerlingen is het altijd een gedroomde dag: de cultuurdag. Met een dagproject ga je naar buiten. Je bezoekt bijvoorbeeld een museum onder begeleiding van een gids. Hij laat de leerlingen op een totaal andere manier kennismaken met de wereld van musea. Of je kiest ervoor om binnen de poorten van je school een dag cultuur en kunst op te zetten. Je hele school wordt één groot kunstenfestival. Diverse workshops in allerlei disciplines zijn de basis. Wat denk je van het creëren van een theatershow of een circusvoorstelling? Hierbij komt heel wat kijken: het maken van decors, het ontwerpen en maken van bijzondere kledingstukken en uiteraard ook het aanleren van de circusacts. Goochelen, jongleren, slapstick… het komt allemaal aan bod!

Waarom kunst en cultuur zo belangrijk is voor kinderen

Dankzij kunst en cultuur verruimt de horizon van het kind. Leerlingen doen alles wat ze kunnen om zich in een bepaalde filmrol of een figurant in het circus perfect in te leven. Kunst zelf maken spreekt hun talenten aan. Ze ontdekken hoe het kan zijn als je veel met cultuur en kunst bezig bent. Kunst heeft de kracht om emoties los te maken en de wereld op een andere manier te beleven. Tijdens een dag vol kunst en cultuur ontdekken kinderen elkaar, maar ook zichzelf, vanuit een ander standpunt. Creativiteit, zelfbeschouwing en evaluatie zijn de belangrijke elementen die kinderen leren dankzij kunst en cultuur. Wil jij dit als schoolhoofd bieden? Het kan perfect!

https://grotebroer.com