RT Marketing Begrippen
Image default
Bedrijven

Waar komt het Nederlandse drinkwater vandaan?

Drinkwater is iets wat velen als vanzelfsprekend zien. Hier in ons natte kikkerlandje doen we simpelweg de kraan aan en we krijgen zoveel drinkwater als we willen. Een vraag die soms bij mensen opkomt is waar halen we dit water vandaan? In Nederland is het vaak vrij simpel ons drinkwater wordt gewonnen uit de rivieren, duinen, rivieroevers en uit de grond. Er zijn allerlei bedrijven die op verschillende manieren het water uit deze plaatsen winnen en zij zorgen ervoor dat we schoon en bacterievrij drinkwater geleverd krijgen via onze kranen.

Grondwater en bacteriën

Er wordt op verschillende manieren schoon drinkwater gewonnen. Een van die manieren is het drinkwater diep uit onze bodem halen. Er zijn verschillende waterbedrijven die grondwater winnen, deze bedrijven halen het water uit diepte van 20 tot 200 meter onder de grond. Door de diepte van heeft het grondwater een constante temperatuur van 10 graden Celsius en kan hierdoor niet bederven. Het water bevat vaak ook geen bacteriën en virussen meer, omdat deze op een ondiepere bodemlaag achter zijn gebleven. In diepere bodems kunnen bacteriën en virussen niet groeien, daarom blijven ze liever in een hogere bodemlaag achter. Het water heeft in het hele land een andere samenstelling en daardoor is het water in sommige delen van het land anders. Het grondwater neemt allerlei mineralen en stoffen op, zoals mangaan, kalk en ijzer.

Rivier- en polderwater

Waterbedrijven die rivier en polderwater winnen moet het water wel nog goed filteren. Rivier en polderwater is vaak onrein en daarom moet dit nog gefilterd worden. Dit doen ze zodat er geen virussen en bacteriën meer inzitten. Het filteren van water wordt met zand en grind gedaan. Het water stroomt dan van boven naar beneden door een bak met zand. Dit zandbakken zitten vol met lagen van grind. De bovenste lagen zitten vol met kleine grindkorrels en de onderste lagen met grote grindkorrels. De kleine grindkorrels en het zand filteren het water. De grote korrels zorgen ervoor dat de kleine korrels op hun plek blijven liggen. Bacteriën en vuil kunnen niet door het zand en grindlaag heen komen en deze blijven bovenop liggen.

Evides klantenservice

Wil je meer weten over het werk dat gedaan wordt door een waterleidingbedrijf? Of wil je je adresgegevens wijzigen, meer weten over de waterkwaliteit? Dan kan je makkelijk contact opnemen met evides klantenservice. Met al je vragen, wijzigingen of storingen kun je bij evides klantenservice terecht.

https://web-wings.nl/