RT Marketing Begrippen
Image default
Bedrijven

Wat zijn nematoden?

Nematoden en aaltjes zijn hetzelfde met een andere benaming. Het zijn microscopische wormpjes die plaagdieren tegen gaan in de tuin. Iedereen die een tuin heeft en hem goed onderhoudt zal soms gaten in planten tegen komen of ongedierte die je planten kapot en dood maken. Veel mensen weten niet wat ze hier tegen kunnen doen, probeer daarom eens aaltjes ook wel nematoden genoemd. Aaltjes zijn kleine wormpjes die je met het blote oog bijna niet kunt zien, je hebt aaltjes voor rouwvliegjes, aaltjes voor slakken en voor nog veel meer soorten insecten die niet gewenst zijn in je tuin tussen je planten. Eigenlijk zijn aaltjes en nematoden een natuurlijke manier om ongedierte uit te roeien en uit je tuin te krijgen. Deze optie heeft vele voordelen vergeleken met chemische bestrijdingsmiddelen en zijn ook nog eens helemaal ongevaarlijk voor mensen en huisdieren in tegenstelling tot de chemische bestrijdingsmiddelen. Ze hebben ook geen negatieve invloed op het milieu, je pakt dus echt alleen het ongedierte aan zonder de rest van de tuin te beschadigen.

 

 

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Er bestaan veel soorten aaltjes die voor verschillende insecten en ongedierte werken, zo heb je ook aaltjes voor rouwvliegjes. Rouwvliegjes heten officieel rouw varen muggen en zijn dus eigenlijk kleine mugjes, die niet kunnen steken maar wel heel veel eitjes leggen, wel 200 per keer! Je hele pot zit zo vol met larven, larven worden nieuwe vliegjes, en die leggen weer 200 eitjes. Een plaag is geboren. Daarom zijn ze hartstikke berucht, je krijgt ze haast niet uitgeroeid. Hoe zien rouwvliegjes eruit? Het lijken net uit de keuken verdwaalde fruitvliegjes, alleen zijn ze nog kleiner. Ook zijn ze wat zwarter en minder rond van vorm. Maar je herkent ze vooral aan waar ze zitten, op en rond je plant. Wat je niet zult verwachten is dat meestal de rouwvliegjes zelf niet het probleem zijn, maar de larven van de rouwvliegjes. De larven voeden zich met de wortels van planten waardoor deze kunnen afsterven indien ze in grote aantallen aanwezig zijn. Om de plaag van rouwvliegjes te voorkomen kun je aaltjes voor rouwvliegjes kopen. De aaltjes zijn gemiddeld vier weken werkzaam zijn in de grond tegen de rouwvliegjes. De aaltjes stoten bacteriën af tegen de vliegjes en de eitjes van de vliegjes die in de grond zitten, omdat ze vier weken werkzaam zijn zal er zich ook geen nieuwe plaag kunnen ontwikkelen.

 

Hoe werken aaltjes?

Om de ongewenste insecten uit je tuin en planten te krijgen zijn aaltjes en nematoden een handig bestrijdingsmiddel en ze werken goed, maar hoe werkt een aaltje nou? Aaltjes zijn een soort vijanden in de natuur van de ongewenste insecten. Ze herkennen hun prooi aan de bepaalde geur die ze bij zich dragen. Wanneer ze de geur van hun prooi ruiken, gaan ze op zoek naar een lichaamsopening bij de vijand waar ze binnen kunnen dringen. Ze kruipen het lichaam van het insect binnen en infecteren het insect dan met een bacterie die dodelijk is voor het insect. Wanneer het insect dood is vermenigvuldigd het aaltje zich tot er een nieuwe generatie is. De nieuwe generatie gaat ook weer op zoek naar een insect waar ze het lichaam binnen kunnen dringen en zo blijven de aaltjes zich door ontwikkelen. Voor een goede werking van de aaltjes dient de bodem temperatuur minimaal 13 graden te zijn, dit kan wel verschillen per soort. Hoe hoger de temperatuur van de grond, hoe beter de aaltjes hun werk doen. De bodem dient ook goed vochtig te zijn, ander kunnen de aaltjes zich niet voortbewegen. Aaltjes gaan dood door kunstmeststof, dus gebruik ze uitsluitend op natuurlijke mest. De beste maanden om ze toe te passen zijn van maart tot eind mei en vanaf juli tot eind september, het ligt per soort eraan wanneer ze het beste gebruikt kunnen worden dus informeer je hier goed over, anders doen de aaltjes niet hun werk.

https://www.biogroei.nl/aaltjes-tegen-rouwvliegjes